CONTACTE

elbancalet@gmail.com
665446730 (Cento)
675742779 (Robert)

lunes, 6 de diciembre de 2010

VERDURES DE LA TEMPORADA TARDOR-HIVERN: EL NAPICOL

El napicol té molt poques caloríes pel seu baix contingut en greix i proteïna i és molt ric en fibra, minerals i vitamines B i C. És una excel·lent font de betacarotens i folats, la qual cosa l’otorga propietats nutritives i diurètiques. Respecte al seu contingut mineral, és ric en potasi, calci i magnesi.

A més, el napicol té excel·lents propietats expectorants i emolients, per la qual cosa el seu consum és molt recomanable per a tractar enfermetats com la bronquitis, tos excesiva, irritacions en la gola, faringitis, grip i refredats comuns.

L’arrel de la planta del napicol té propietats sedants, antiinflamatòries, digestives i diurètiques.


El plat típic valencià per exel·lència amb napicol és l'Arròs amb Fesols i Nap, molt apropiat per aquests dies de fred. També sol posar-se al Putxero i cuinar-se amb tot tipus de llegums. Es pot menjar cru, ratllat o tallat en fines tires a l'amanida. Alguns dels suggeriments aportats pels nostres socis són: 

- Napicol en salmorra (Teresa Núñez): es tallen fines llàmines i es deixen en remulla amb aigua, sal i condiments al gust, durant un o dos dies; es pot posar a l'amanida o inclús fer un entrepà calent amb formatge fos. 

- Napicol al forn amb pernil, formatge i beixamel (Gonzalo Nadal): es talla el napicol en rodanxes prèviament bollides, es posa el pernil a sobre i es cobreix amb la beixamel i formatge ratllat; es cuina al forn fins que quede rostit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario