CONTACTE

elbancalet@gmail.com
665446730 (Cento)
675742779 (Robert)

jueves, 20 de enero de 2011

VERDURES D'HIVERN: COL, FLORICOL I BRÓCOLI

Les Cols són riques en antioxidants com la “vitamina C” i el “betacaroté”, que potencien la immunitat, disminueixen la tensió arterial i combaten les malalties cardíaques. També proporcionen “folfat”, que prevé els defectes de naixement.

Tenen un 50% de sals àcides. Són molt nutritives i contenen una gran quantitat de sals minerals i vitamines. Per la seva calci, sofre i potassi estimulen la funció intestinal i combat el restrenyiment. Per la seva cel·lulosa serveixen  d’antisèptic intestinal. Per l'arsènic que contenen, estimulen la gana, donen força i vitalitat.




Les Floricols tenen un 57% de sals alcalines. Són molt útils per a la insuficiència renal i hepàtica. Tenen una acció diürètica, antianèmica, laxant i depurativa de la sang. Són antireumàtiques i antiartrítiques. També contenen molta vitamina C i folatos, que són els responsables d’equilibrar el sistema immunològic.
Aporten àcid fòlic i flavonoids, útils per a la prevenció del càncer.  Contenen vitamines A, C i K. Són riques en minerals, especialment potassi, calci i magnesi, la qual cosa fa que siguen útils per la prevenció de la osteoporosis.

El brócoli proporciona fitonutrients i vàries vitamines i minerals, les vitamines C i E, calci i destaca en la prevenció de l’anèmia pel seu alt contingut en ferro.

La medicina tradicional xinesa recomana el brócoli per a tractar les inflamacions dels ulls i la miopia. El seu sabor amarg li conferix propietats diurètiques. Exercix un paper molt important en la protecció contra càncers de pulmó, estómag, boca, ovaris, mama, vagina, colon i pròstata.
A més, aquesta meravellosa verdura ajuda a reduïr les infeccions infantils, i els seus fitonutrients disminueixen els efectes cancerígens del fum del tabac. 

A La Safor, cuinem la col en plats com el Putxero, en Caldos de verdures o en plats a l'olla com lletilles, cigrons, fesols... També es pot menjar crua: l'amanida de col, amb all, pebre roig, oli i sal, és un altre plat típic de la zona de l'Horta. 

La floricol és un ingredient indispensable en la famosa Paella de Floricol i Abadejo, o l'Arròs Melos de Floricol, Alls Tendres i Bacallà. A més, hi ha infinitat de receptes com floricol amb formatge o amb beixamel (cuinada al forn) i es pot menjar crua a les amanides.

El brócoli es pot utilitzar igualment en caldos, olles de llegums, cremes o sopes, es pot cuinar al forn i també menjar cru.



Algunes suggerències dels nostres socis:

- Empanada de brócoli, bolets i ceba (Jorge Bautista): es fa un sofregit amb la verdura i es posa sobre masa de pasta fullada prèviament estesa sobre la safata del forn; amb una altra llàmina es cobreix tot i s'uneixen els bords; la masa de dalt es punxa amb una forquilla per a que no s'unfle dins del forn. Es posa a 200º durant 30 minuts i a la taula.


- Vaporada de floricol, brócoli, porro i remolatxa (Mari & Rober): es cuina tota la verdura al vapor i a part es fa un adob amb oli d'oliva, salsa de soja, all, sèsam i lli. Es pot combinar amb amanida.

- "Chucrut" de col o floricol (Tere Núñez): tallem la col a tires o la floricol a trocets; en un pot de vidre prou gran, anem ficant capes de col amb una mica de sal i piquem cada capa amb un morter; quan el pot estiga ben ple, afegim aigua i el tapem, encara que no del tot, per a que l'aigua sobreïsca durant el procés de fermentació. Ho deixarem en un lloc oscur durant almenys 15 dies. A partir d'eixe moment ja es pot consumir. Aquest és un aliment molt ric en vitamina C i un gran regenerador de la flora intestinal.

No hay comentarios:

Publicar un comentario